ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Α.Φ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ. 212/2012

ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

.......................................................................................................

Logo Design by FlamingText.com
 Logo Design byFlamingText.com

.......................................................................................................

.......................................................................................................

 

.......................................................................................................

Υποστηρικτικό Υλικό για Εκπαιδευτικούς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Α'ΛΥΚΕΙΟΥ

2012-11-09 19:42
Ο τρόπος διδασκαλίας της Λογοτεχνίας στην Α' Λυκείου άλλαξε.Η διδασκαλία κινείται σε τρεις άξονες - φύλα, παραδοσιακή-μοντέρνα ποίηση-θέατρο.Η αξιολόγηση επίσης των μαθητών άλλαξε.Τους ζητείται,ανάμεσα στα άλλα,να εξεταστούν σε άγνωστο κείμενο στο τέλος της...

Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

2012-10-01 08:08
https://filologoi02.forumgreek.com/t567-topic

Πως γράφουμε αρχαία ελληνικά κείμενα στο πολυτονικό-Συνδυασμός πλήκτρων

2012-10-01 08:08
https://filologoi02.forumgreek.com/t554-topic

Οδηγίες Μαθημάτων Γυμνασίου για το σχ. έτος 2012-2013

2012-10-01 08:07
https://filologoi02.forumgreek.com/t568-topic

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΒΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ

2012-10-01 08:05
https://filologoi02.forumgreek.com/f18-forum

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

2012-10-01 08:01
https://filologoi02.forumgreek.com/t84-topic

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

2012-10-01 07:59
https://filologoi02.forumgreek.com/f15-forum

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

2012-10-01 07:57
https://digitalschool.minedu.gov.gr/ Μαθήματα χωρίς σύνορα με ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο

.......................................................................................................

 

"Φιλολογική"  - ΠΕΦ - τ.116

 

................Οι φιλόλογοι καλούνται, για άλλη μια φορά , να επωμισθούν το κύριο βάρος του νέου εγχειρήματος, ενώ η στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο φιλολογικό κόσμο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών: παρά τις διαβεβαιώσεις τους στις συναντήσεις με το Δ.Σ. της ΠΕΦ, μειώνουν τις ώρες των φιλολογικών μαθημάτων και συνεχίζουν να εκχωρούν μαθήματά μας σε άλλες ειδικότητες.΄

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει άλλη λύση από τη συσπείρωση γύρω από τους Τοπικούς Συνδέσμους Φιλολόγων και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, την ενίσχυση της συλλογικότητας, την ανανέωση και τη δυναμική. Η ιδιώτευση και η αποστασιοποίηση, που πολλοί υιοθέτησαν τα τελευταία χρόνια, μάς αποφέρουν σήμερα, σε ατομικιστικό πλέον επίπεδο (και όχι μόνο σε παιδευτικό), τους πικρούς καρπούς τους. Διακυβεύονται τα μαθήματα της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας, μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, καταργούνται υφιστάμενες οργανικές θέσεις και θέσεις εργασίας. Αποκορύφωμα όλων είναι ότι τείνουμε να αποδεχθούμε μια διοικητική πρακτική πρωτοφανή και παράδοξη όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά αλλά και για τα παγκόσμια εκπαιδευτικά δεδομένα: να ανατίθεται δηλαδή η διδασκαλία των μαθημάτων με κριτήριο όχι την επιστημονική ειδίκευση των εκπαιδευτικών αλλά τη διαθεσιμότητα του ωραρίου τους.

Ειδικά, την τρέχουσα σχολική χρονιά, το φαινόμενο αυτό έλαβε τεράστιες διαστάσεις και, όπως καταγγέλλεται, μολονότι τα σχολεία είχαν δηλώσει ελλείψεις φιλολόγων και έγινε πρόσληψη αναπληρωτών, έσπευσαν να αναλάβουν το μάθημα της Ιστορίας οι άλλες ειδικότητες που πλεόναζαν, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετοι και πλεονάζοντες οι φιλόλογοι(!). Διευθυντές, μάλιστα, σχολικών μονάδων, ανά την Ελλάδα, για να μη μετακινηθούν σε άλλα σχολεία οι εκπαιδευτικοί, τους ανέθεσαν το μάθημα της ιστορίας, ως δεύτερη ανάθεση, υπερβαίνοντας και καταστρατηγώντας ακόμη και το όριο των εφτά ωρών, κατά παρέκκλιση της σχετικής υπουργικής απόφασης.    

 

                                                                                                                                                                                                                                       .......................περισσότερα

 

.......................................................................................................

 

.....................................................................................................................

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
 
Πρόταση μελών της Ομάδας Ιστορίας της ΠΕΦ για το αναλυτικό πρόγραμμα ιστορίας στη Β/βάθμια Εκπαίδευση
 
 
    Τα σχολικά βιβλία συνδέονται με τις θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές των επιστημών οι οποίες καθορίζουν τις αρχές και σκοπούς των αναλυτικών προγραμμάτων και των διδακτικών βιβλίων.  Η Ιστορία ως μια γνωστική και επιστημονική δραστηριότητα που βρίσκεται σε ενότητα με  τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες προσεγγίζεται από ομάδες ιστορικών, ερευνητών, ειδικών και δασκάλων με τη συνεργασία ομάδων, με σκοπό τη διαμόρφωση  θεωρητικών και ερμηνευτικών αρχών που συνδέονται με τη διδακτική και καταλήγουν στο τελικό αποτέλεσμα της συγγραφής ενός βιβλίου.
   Επί πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα νομιμοποιούνται θεσμικά  ομάδες συγγραφής βιβλίων, που  δεν έρχονται σε επαφή ούτε συζητούν  με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα με αποτέλεσμα να  διατηρούνται στεγανά. Και ενώ επιβάλλεται μια «μεταρρύθμιση» στο αναλυτικό πρόγραμμα και επιλέγεται αυθαίρετα μια ερμηνευτική – ιδεολογική κατεύθυνση, που ελέγχεται επιστημονικά, όπως η «Διαθεματικότητα» και εφαρμόζεται με  νόμο του κράτους (ΦΕΚ 303/2003), χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιηθεί διάλογος ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Τα βιβλία που έχουν συγγραφεί διδάσκονται κατευθείαν στην τάξη χωρίς να προηγηθεί «πιλοτικό» ή πειραματικό  στάδιο στα σχολεία και χωρίς να ανακοινωθούν πορίσματα  οποιασδήποτε   έρευνας.
  Το πρόβλημα που μας απασχολεί σήμερα είναι η εκπληκτική υποβάθμιση του μαθήματος της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η αποσύνδεση από τη μάθηση του  αντικειμένου που οδηγεί στη δυσκολία απόκτησης κινήτρου από τους μαθητές για την ιστορική γνώση. 
  Η σημερινή κατάσταση του μαθήματος της Ιστορίας στο σχολείο μας οδηγεί στις ακόλουθες επισημάνσεις: 
1)  Τα αναλυτικά προγράμματα της Ιστορίας τα οποία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα επί πολλές δεκαετίες, στο πλαίσιο ενός ωρολογίου προγράμματος αφού περιορίζονταν σε απλές οδηγίες διδασκαλίας θεματικών ενοτήτων, σήμερα  παρουσιάζονται  ανεπαρκή στο βιβλίο του καθηγητή, που παίζει τον ίδιο ρόλο.
2)  Τα διδακτικά βιβλία είναι ακατάλληλα για τη διδασκαλία, ανεξάρτητα από το αν είναι βελτιωμένα σε σχέση προς το παρελθόν είτε στη μορφή είτε στο περιεχόμενο.
3) Η εκπαιδευτική πολιτική του κράτους με την υποτυπώδη επιμόρφωση που δεν περιλαμβάνει ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, θέτει ιδεολογικά και επιστημονικά εμπόδια στην εκπαιδευτική κοινότητα έτσι ώστε να μη μπορεί να αναπτύξει  την ιστορική παιδεία στο σχολείο.
 
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
 
  Το ιστορικό υλικό το οποίο αξιολογείται και επιλέγεται για να γίνει αντικείμενο διδασκαλίας στη Μ. Ε. αποτελείται από συνολικές ιστορικές διαδικασίες και ιστορικά γεγονότα σε μια ενότητα και αλληλεπίδραση. 
1. Η ιστορία προσεγγίζεται σε μια ενιαία περιοδολογική διαδικασία, συστήματα, δομές, λειτουργίες και γεγονότα, σε χώρο, χρόνο και δράση.
2. Η διαίρεση σε ιστορικά στάδια ή ιστορικές εποχές, με βάση την εξελικτική διαδικασία, από το παρελθόν έως το παρόν, αναγνωρίζει την αρχαία, μεσαιωνική, νεότερη  και  σύγχρονη εποχή.
3. Μεθοδολογική αρχή οργάνωσης του υλικού είναι η ενότητα του γενικού με το ειδικό. Η Γενική Ιστορία  ή παγκόσμια Ιστορία, αναφέρεται στη γένεση, την εξέλιξη και ανάπτυξη φυλών, λαών, εθνών, τάξεων και κρατών σε όλες τις ηπείρους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Η Ειδική Ιστορία σχετίζεται με την Εθνική και Τοπική, στις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η Εθνική Ιστορία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του επιλεγόμενου υλικού για το Αναλυτικό Πρόγραμμα και συνδέεται με την Παγκόσμια.
 
 
ΓΕΝΙΚΟΙ  ΣΚΟΠΟΙ  ΤΗΣ  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ  ΤΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ
 
1. Η ανάπτυξη της ιστορικής συνείδησης, η γνώση των γεγονότων και η κατανόηση των διαδικασιών του παρελθόντος κατά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέσα από τις εθνικές, πολιτικές και ταξικές συγκρούσεις.
2. Η κατανόηση της αιτιακής, αναγκαίας και τυχαίας εκδήλωσης των γεγονότων σε χώρο και χρόνο και της κατεύθυνσης προς το μέλλον. 
3. Η κατανόηση, εξήγηση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών και συνάντησής τους σε συγκεκριμένα στάδια της ιστορικής εξέλιξης.
4. Η γνώση  και συνείδηση των γενικών κατευθύνσεων της Ιστορίας, ως μορφών προόδου ή οπισθοδρόμησης και αξιολόγηση των διαδικασιών..
5. Η κατανόηση οποιασδήποτε μεταβολής  οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής, επιστημονικής ή τεχνολογικής επανάστασης ή μεταρρύθμισης και η σχέση με την προοπτική της Ιστορίας.
 
 

 

 

 Για πιο γρήγορη και καλύτερη περιήγηση στο Φόρουμ συνιστάται ο browser chrome (javascript προεπιλογή)

ΦΟΡΟΥΜ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Print Friendly and PDF